Full moon party på Koh Phangan, det flydende marked i Bangkok, badeferie i Krabi…
Ingen burde være i tvivl om, at alle tre ting kan opleves i Thailand. Feriedestinationen er en af de mest populære når danskerne planlægger deres rejser. Men Thailand har meget mere at byde på end gode badestrande og billig massage. Vi har fundet 3 anderledes oplevelser i Nordthailand!


Det eventyrlige Nordthailand

Den nordlige del af Thailand er også kendt som Den Gyldne Trekant. Her kan man stå på et punkt, der forbinder Thailand, Laos og Myanmar. Området var centrum for Asiens opiumproduktion, men kan i dag byde på storslåede bjerglandskaber, floddale og spændende stammefolk. Nordthailand er et spændende område at besøge, hvis man trænger til en pause fra strandferien.

1. På besøg hos en Lanna-familie

Frem til 1775 eksisterede der er kongerige ved navn Lanna i Nordthailand. Lanna-folket eksisterer stadig i området, og du kan besøge dem! De har deres eget sprog og deres religion har træk fra buddhismen, hinduismen og feng shui.

I familien vi besøgte er overhovedet en 78-årig mad ved navn Phat. Atmosfæren hos familien er hyggelig og afslappet. Her lever man i et med naturen. Phat fortæller om Lanna-folkets historie, og inden længe tager han sin gamle opiumpibe frem. Opiumproduktionen har været stor i Nordthailand, og et helt almindeligt nydelsesmiddel for folket. Vi afprøver naturligvis ikke piben, men får til gengæld en traditionel snack bestående af en frugtkerne indpakket i et vådt blad med salt.

Efter en snak om områdets gamle traditioner, tager Phat os med ud i sin have. Det er måske en have i Thailand, men for os skandinaver er det en jungle. Urter og frugter vokser frit i det frodige område, der også har en rislende lille å. Der bliver blandt andet plukket frisk chili, galangarod og kaffir limeblade dyrket på den mest økologiske vis. Undervejs fortæller Phat om ingrediensernes gode egenskaber, der kan forbygge alt fra diabetes til forhøjet kolesterol. Tilbage i huset skal der laves rød karry og Pad Thai i wok over kul. Alt skal naturligvis laves fra bunden, og vi morter mange af de nyplukkede ingredienser til en aromatisk rød pasta, der senere skal danne basen for vores karryret. Når alle de farverige og velduftende retter er færdige er der fællesspisning i familiens have.

2. Det hvide tempel

I Chiang Rai ligger templet og kunstudstillingen Det Hvide Tempel, eller Wat Rong Khun på thai, der er lavet af den thailandske kunstner Chalermchai Kositpipat. Templet er et anderledes et af slagsen, da det bærer tydligt præg af at være en kunstudstilling, udover at være et religiøst monument.

Templet er bygget op i tre sektioner: helvede, jorden og himmelen. Først træder du ind i helvede, hvor en masse hænder rækker ud efter dig. Disse symboliserer menneskelig lidelse og lyst. Man træder derefter op på genfødslens bro. Broen erklærer at den eneste vej til lykke er ved at forudse fristelse, grådighed og lyst, som er forhindringer vi møder i vores jordiske liv. For enden af broen møder man himmelens port, der vogtes af to figurer, der repræsenterer døden og Rahu. De to bestemmer skæbnen for den, der står ved porten. Man træder derefter ind i himmelen, der er dekoreret med en masse andre buddhistiske figurer, men Chalermchai har også inkluderet elementer fra moderne kultur, såsom Neo fra Matrix, Batman, Superman og rumskibe.

Byggeriet startede i 1998, og vil udgøre ni bygninger når det er færdigt. På denne måde er det ufærdige Wat Rong Khun Thailands Sagrada Familia. Selvom templet ikke er helt færdiggjort står det utroligt smukt og spektakulært. Som navnet antyder er bygningerne helt hvide, hvilket gør det muligt at kaste nogle helt utrolige farver på facaden når mørket falder på. Wat Rong Khun er derfor et besøg værd i både dagslys og de tidlige aftentimer.

3. Akha-stammefolket og bæredygtig livsstil

I Chiang Rai kan man besøge Akha landsbyen, hvor beboerne har en stærk forbindelse til naturen, med få teknologiske indslag. Man bydes velkommen af Akha-folkets leder, der har en master i jordbrug, og har brugt sin viden til fulde. I den hyggelige landsby har han udarbejdet en form for affaldssortering, bygget et vandsystem og en masse fine lerhytter.

Akha-folket er glade for besøg og byens børn er meget interesseret i de anderledes gæster. Et besøg er så specielt at der plantes et træ, som gæsterne får lov at så. Hertil laves et lille skilt, der beskriver hvem gæsterne var og hvornår de besøgte landsbyen. Det er et simpelt liv der leves på disse kanter.

Der er mulighed for at overnatte i landsbyen, hvor du kan se frem til en formidabel udsigt udover bjerglandskaber, og et loft der automatisk åbnes, sådan at nattens klare stjernehimmel kan beundres i de mørke timer. Så kommer man ikke tættere på naturen!

Gå ikke på kompromis

Er du ikke klar til at undvære badeferien, så kan eventyret til Nordthailand sagtens kombineres med nogle afslappende dage på en af Thailands mange gode strande. Book et møde eller ring på 77 33 55 00 og få en snak med en Thailandekspert.