I Danmark hiver vi et grantræ ind i stuen, pynter det og danser syngende rundt om det med hinanden i hænderne. Eller leder efter en hel mandel i en stor portion risengrød tilsat flødeskum. Julen bringer mange sære traditioner og ritualer med sig – ikke kun i Danmark men også i udlandet. Men hvad laver folk egentlig ude i den store verden, mens vi spiser juleand, synger ”På loftet sidder nissen” eller ser Disneys juleshow? Det kan du finde ud af lige her, hvor vi har samlet 5 af de sjoveste juletraditioner verden over…


1. Canada: Få svar fra julemanden

Gennem flere år har børn skrevet til julemanden for at minde ham om, hvor søde de har været i år, og for at fortælle ham, hvad de ønsker sig allermest. De fleste børn får sjældent svar (om ikke andet fra andre end deres forældre) – men vidste du, at julemanden rent faktisk har en reel adresse, som du kan skrive til?

Hvis du sender dit brev til julemandens postadresse i Canada inden den 16. december, får du svar tilbage. Julemandens postadresse er Santa Claus, North Pole, H0H 0H0, Canada. Og bare rolig, der er ikke brug for nogle frimærker, da det er ganske gratis.

 

2. Island: Den islandske julekat

Julen er ikke kun belønning til de søde børn – det kan også være straf til de uartige. Dette er dog ikke nogen overraskelse for særligt mange, da det forholder sig sådan i mange lande verden over. Hvad der derimod er lidt af en overraskelse er det islandske medlem af dette “julepoliti”: Jólakötturinn (eller på dansk Julekatten), som er kendt for at spise de uartige børn.

Julekatten står for at minde børnene om at opføre sig ordentligt. Alle de børn, som inden jul, får ordnet alle deres pligter, får nyt tøj til juleaften, mens de børn, som dovner den og ikke når deres opgaver, ikke får nyt tøj. Og sådan kan Julekatten altså skille de dovne fra de hårdtarbejdende og dermed se, hvilke han skal spise.

3. Norge: Gem koste og mopper

I vores broderland mod nord findes også en sjov juleskik. Her gemmer de mest overtroiske nordmænd alle koste og mopper væk. Det gør de for at undgå, at hekse og onde ånder kommer til jorden julenat. Gammel norsk overtro lyder nemlig på, at de onde væsener kommer for at boltre sig i vores verden den nat, og siden hekses foretrukne transportmiddel er koste – gemmes disse væk, så de onde væsener ikke kan tage på fornøjelsesture i juleskyerne

 

4. Grønland: Juledelikatesser

Er du træt af rødkål og medisterpølse, hvad så med at prøve nogle af Grønlands juledelikatesser? F.eks. Mattak, som består af narhvalens eller hvidhvalens rå hud. Eller hvad med den gamle inuit-skik kiviak? En praksis, som har udviklet sig over flere århundreder og involverer en mågelignende fugl, alkefuglen, som indpakkes i sælskind og lagres under jorden i omkring syv måneder, hvorefter den spises.

5. Arizona, USA: Julemanden & maskinpistoler

For nogle mennesker er det en juletradition at få taget et billede sammen med julemanden i det lokale storcenter, andre tager måske et billede foran juletræet, men i byen Scottsdale i den amerikanske delstat Arizona er traditionen en lidt anden. Siden år 2010 har amerikanerne haft mulighed for at få taget et billede med julemanden … sammen med deres skydevåben. Det er Scottsdale Gun Club, der står bag initiativet, som har været meget omdiskuteret i Scottsdale.