At knipse løs på kameraet er efterhånden en fast del af ferien, og de fleste af os gør det da også vældig ofte. Men betyder det nødvendigvis, at vi har styr på det? Og når vi nu alligevel har brugt penge på at rejse ud i verden, og glædet os i vilden sky til at komme afsted, skylder vi så ikke os selv nogle ordentlige billeder, der kan forevige vores oplevelser? Læs med, og få skarpere feriebilleder i kassen!


1. Opdel billedet i 3

Hvis du ønsker at tage et billede af et særligt motiv med en flot baggrund, kan du prøve at forestille dig hele billedet opdelt i 3 , og så lade motivet være i den sidste tredjedel af billedet. Så når du står på den fantastiske Serengeti-savanne og langt om længe får øje på den majestætiske, afrikanske elefant, skal du sørge for at have elefanten i den sidste tredjedel af billedet. Det vil give et mere æstetisk og roligt billede, fordi der er en god ro og balance.

2. Fang øjeblikket

De fleste mobiltelefoner tager temmelig gode billeder, hvilket også gør, at rigtigt mange har deres kameraer på sig, og hurtigt kan fange et godt motiv eller en sjov situation. Sørg for at få billeder af den hektiske trafik i Bangkok, loppemarkedet i New York eller lodgen i Kenya, hvor gæsterne nyder en stille stund med levende lys. De billeder, der fanger en særlig situation uden at have et direkte fokus kan ofte genkalde den stemning og atmosfære, som man oplevede fra sin rejse.

 3. Skift synsvinkel

At skifte vinkel er den bedste og letteste måde at tilføre noget ekstra til sit fotografi, fordi man kan lege med perspektiverne. Det kan give et helt andet fotografi at ændre vinkel på det samme motiv, hvis du f.eks. tager det i profil eller nedefra. Hvis du f.eks. sætter dig på hug og tager billedet skråt opad, vil du opleve, at meget støj forsvinder i billedet.

4. Forevig ferieminderne

Der er ikke noget at sige til, hvis du bliver forblændet af verdens smukke og spektakulære naturfænomener, og helt glemmer at tage billeder af dine medrejsende, inklusiv dig selv. For den imponerende Grand Canyon Nationalpark, de uendeligt smukke sandstrande på Seychellerne og det storslåede naturvidunder Illulissat Isfjord er utvivlsomt smukke. Men det er altså lidt ærgerligt at komme hjem fra en ferie og ikke have et eneste billede af sig selv, eller dem, man rejste med. Så sørg nu for også at tage billeder af dine rejsefæller – det behøver nødvendigvis ikke være opstillet.

5. Få styr på lyset

De fleste af os har prøvet at tage et billede mod lyset og endt med et resultat, der var helt mørkt og uden den opmærksomhed omkring motivet, man ønskede i billedet. Så til dem, der skulle have glemt det: tag billeder med lyset bag dig. Når det så er sagt, så er det naturlige lys bedst at tage billeder i, hvilket naturligvis også betyder, at det naturlige lys skifter karakter på de forskellige tider på dagen, og at du derfor ved at lege med lyset, kan få forskellige resultater.