Smeltevandet er isnende koldt, og det smager fantastisk forfriskende. Men det giver frosne fingre, når man lader sin hånd danne en skål for at drikke af det. Inga og Bo Larsen er med Profil Rejser i det vestlige Canada, og har valgt at dele deres spændende rejsefortælling med os…


 

Vi er lige steget ud af en voldsom stor, 6-hjulstrukken terrængående bus specialdesignet til gletsjer-kørsel. Bussen har bragt os ud på Athabasca-gletsjeren, som er én af omkring 6 gletsjere, der udløber fra Columbia Icefield – et gigantisk is-paradis, der ligger ved Icefield Parkway, som vejen hedder, der går mellem Jasper og Banff National Park.

meters tykkelse

har Columbia Icefield de dybeste steder

Gletsjeren gør indtryk med sin intense, isblå farve, og den 10.000 år gamle sne og is knager let under støvlerne, idet vi træder ud af bussen. Tanken om den fantastiske Columbia Icefield, som ligger inde bag bjergenes toppe i horisonten, er overvældende.

Den unge guide forklarer os, at hvis Columbia Icefield var en sø, ville Athabasca-gletsjeren være floden, der løber ud af søen, og Columbia Icefield er ikke nogen lille ”sø”. Isfeltet dækker et område på størrelse med Vancouver og har en tykkelse på helt op til 350 meter.

Turen op til og ud på gletsjeren foregår med stor sikkerhed i de specielle busser med store traktordæk, der efterlader dybe mønstre i den løse is på det afgrænsede område af gletsjeren, som befærdes af busser og besøgende turister. Der vises stor respekt for naturen og dens kræfter, så den store naturoplevelse ikke belaster området unødigt.

 

Efter et besøg på gletsjeren er det sjovt nogle dage senere at sejle på det flotte turkise smeltevand, der med en udstrækning på hundredvis af kilometer, danner Athabasca River. Vi lod Jasper Raft Tours køre os et godt stykke vej væk fra Jasper, hvor vi sammen med 14 andre gik ombord på en stor gummibåd.

 

Den næste halvanden times tid drev vi ned ad floden, mens vi nød den flotte natur på bredderne og udsigten til sneklædte bjergtoppe. Vi var alle placeret på de luftfyldte sidepontoner, mens vores guide styrede os sikkert gennem flodens mange sving.

Indimellem skulle der holdes godt fast, mens vi passerede skumfyldte krusninger mellem banker af sten i vandet. Undervejs blev der fortalt om den lokale natur og udpeget ørnereder, flotte bjergformationer og andre interessante syn.

 

Som alle de andre floder og søer vi så på vores rejse i det vestlige Canada, har Athabasca River sin flotte turkise farve fra århundreders smeltede, sammenpressede sne fra gletsjere og bjergtoppe i de canadiske Rocky Mountains. En farve, som man bliver ved med at nyde, overalt hvor man kommer frem.

Begge ture blev ledet af unge, dygtige guider, der med stor viden og en god portion humor gav oplevelserne et ekstra pift. Vi har haft den mest fantastiske rejse med storslåede naturoplevelser, fascinerende dyreliv og dejlig mad.

Og til sidst et lille tip: Skal du selv en tur op på Athabasca-gletsjeren, så husk at tage en drikkedunk eller vandflaske med op på gletsjeren, så slipper du for kolde fingre, når du skal smage det skønne smeltevand.

Rejsefortællingen er skrevet af Inga og Bo Larsen om deres tur i juli 2017 . Billederne er også taget af Inga og Bo.