Thailand er en yndet feriedestination for mange turister – og særligt skandinaverne er begejstrede for det sydøstasiatiske kongerige, som ligger der i smørhullet mellem Malaysia, Laos, Cambodia og Vietnam. Og vi har hørt det før, men det er altså strandene, den imødekommende befolkning og madkulturen, som de fleste rejser til Thailand for at opleve.


Desuden, og ganske væsentligt, så er øerne i Thailand også et stort trækplaster for mange turister. Og du oplever ej heller noget mere eksotisk end at opholde dig på en ø omgivet af turkisblåt vand med fødderne begravet i pudderblødt sand og en kokosnød-drink i hånden.

Så skulle det da lige være en nærliggende strandbar med blød musik tonende ud af højtalerne – og ja, det finder du også på de thailandske paradisøer.

 

Men hvordan adskiller Koh Phi Phi, Koh Phangan, Koh Kood, Koh Lipe, Koh Mook og så videre … sig fra hinanden? Og hvor starter man detektivarbejdet?

Vi kan ikke give dig alt her, men vi kan give dig et overblik over øerne i Andamanerhavet, som for mange er ukendt, men som gemmer på noget af det bedste af Thailand.

Havet ud for Krabi byder på en masse ukendte, små paradisøer, der er perfekte at kombinere, men hver for sig er de også et besøg værd.

Koh Klang – kernen af Thailand

Ganske kort fra Krabi (ca. 15 minutters sejlads) findes Koh Klang, der er en ø lidt udover det sædvanlige. På mange måder er et besøg på Koh Klang at sammenligne med en tidsmaskine, der tager dig 30 år tilbage i tiden – med alt, hvad det indebærer.
Du finder ingen ATM’s, ingen turistbefærdede gader, ingen souvenirshops, ingen biler og ej heller larm og turbulent trafik. Til gengæld finder du en afslappet atmosfære, huse bygget på pæle i vandet og små tuk-tuk’er som eneste transportmiddel.

Et besøg på Koh Klang giver et unikt indblik i oprindelig thailandsk kultur, og du skal derfor tage til Koh Klang, fordi du vil ind til kernen af Thailand. Til gengæld er det ikke på Koh Klang, at du får den eksotiske badeferie på en kridhvid strand – her foregår afslapningen og nedkølingen i hotellets swimmingpools.

Koh Lanta – øen, der har det hele

Bevæger du dig lidt længere sydpå, finder du den mere velkendte ø Koh Lanta. Øen er med al sin charme og særpræg en modsætning til Koh Klang. Koh Lanta er en rigtig god ø at vælge, hvis man gerne vil tage på udflugter, udforske forskellige restauranter og butikker, men også gerne vil slappe af ved stranden.

Koh Lanta er således et sted, der er velegnet til børnefamilier, par og venner, der rejser sammen, fordi der er en masse at tage sig til. Du kan blandt andet komme på en fantastisk kajaktur til Talabengs huler og smukke klippeformationer, snorkle fra de mange badestrande eller tage på en sejltur i den tætte mangrove samt besøge den gamle by, Lanta Old Town.

De Fem – Koh Jum, Koh Ngai, Koh Mook, Koh Libong og Koh Kradan

Disse fem øer minder meget om hinanden – de er uspolerede, har smukke strande og emmer af tilbagelænet atmosfære. De er alle sammen små paradisøer, hvor du kan trække stikket og bare nyde tilværelsen. Nyde, at du ikke skal foretage dig noget særligt, men blot kan ligge i en hængekøje og læse bøger, drikke kolde forfriskninger og blive afkølet i det krystalklare vand. Og det er præcis, hvad øerne er elsket for.

Koh Jum

Koh Jum er et stille paradis, hvor man nyder strandene, de lange dage og det nære samvær. På Koh Jum er der ingen ATM, ingen 7-Eleven, ingen politistation, og faktisk fik ø-samfundet først adgang til elektricitet i 2009. Øen har til gengæld tre søvnige fiskerlejer, den er dækket af frodige skove, cashewnød- og gummiplantager, og stemningen her er tilbagelænet og imødekommende.

Koh Ngai

Koh Ngai, der udtales Koh ”hai”, er en smuk, lille tropisk ø, der hilser dig velkommen med sine lange, hvide sandstrande op langs kysten. Bag de hvide palmestrande findes et grønt og frodigt indre, som gør øen til en rigtig bounty-ø. På Koh Ngai kan du ved daggry og solnedgang se de store næsehornsfugle svæve ind over øen. Desuden gemmer Koh Ngai på en særlig by med havsigøjnere, Chao Ley, der taler deres eget sprog og værner om traditionerne – en helt fantastisk oplevelse.

Koh Mook

Koh Mook er indbegrebet af en paradisø med sine bløde, hvide sandstrande, klare havvand og frodige regnskov inde på øen. Samtidig kan du snorkle direkte fra stranden ved de farverige koraller eller besøge den spektakulære lagune fuldstændig omkranset af grønne bjerge – The Emerale Cave, også kaldet Morkot Cave, kan nås via en 80 meter lang vandtunnel skabt af kalksten.

Koh Libong

Koh Libong er den største af de fem små øer, men på trods af det er den meget uspoleret. Alt her foregår i det roligste tempo i de smukkeste omgivelser. Med naturomgivelser fra lange, hvide sandstrande til frodig og grøn jungle kan dagene snildt gå med at udforske naturen. Og det er mere eller mindre, hvad man gør på Koh Libong – og det er det, som øen er elsket for.

Skulle du alligevel have lyst til udflugter, kan du tage på en bådtur omkring Libong Archipelago Wildlife Reserve, hvor du, som et af de få steder i verden, kan opleve flere af de elskværdige søkøer, også kaldet dugongs.

Koh Kradan

Livet på Koh Kradan hører til de afslappede og ukomplicerede af slagsen. Med de hvide, bløde sandstrande og det klare havvand, behøver de færreste mere omkring sig. Her er ej heller biler, larm eller små souvenirshops, og derfor kan du fuldstændig nyde stilheden. På Koh Kradan kan du lade dig betage af de smukke naturomgivelser, og her kan du opleve synet af en helt særligt smuk solnedgang. Skulle du alligevel blive lidt rastløs, kan du altid komme ud på en bådtur og få frisk vind i håret og svømme i Andamanerhavet.