Der findes et utal af myter om det… Nordlyset. Menominee-indianerne troede f.eks., at nordlyset var skabt af kæmperne, som boede nordpå. Andre indianerstammer troede, at man ville blive taget med af nordlyset, hvis man fløjtede af det, og gamle inuitmyter lyder på, at nordlyset kommer frem på himlen, når de afdødes sjæle spiller bold med hvalroskranier. Ja… Dette fantastiske fænomen har gennem mange tider forundret og betaget befolkningen eller rejsende, som besøger de nordligste eller sydligste egne på kloden.


 

Hvorfor opstår det?

Den videnskabelige forklaring er dog ikke nær så eksotisk og fantasifuld, som de mange myter fortæller. I dag ved vi, at naturens smukke opfindelse Aurora borealis, som nordlyset kaldes på latin, opstår ved, at solens elektrisk ladede partikler møder molekyler og atomer i jordens atmosfære i cirka 100 kilometers højde. Det gør dog ikke det fantastiske fænomen mindre spektakulært.

 

De flotte farvemønstre på himlen begynder med, at en boble (også kendt som solbrud) bliver skudt ud fra solens kraftige magnetfelt. Det er denne boble, de elektrisk ladede partikler kommer fra. Boblen består af en milliard tons glødende gas og farer gennem universet med otte millioner kilometer i timen.

Når partiklerne fra boblen rammer jordens nord- og sydpol, begynder luften som ligger 90-500 kilometer over jordoverfladen at gløde, og det er dette lys, vi ser som polarlys.

Hvor og hvornår kan jeg opleve det?

Det smukke nordlys kan opleves mange steder – bl.a. i Norge, Svalbard, Island, Canada, Alaska og flere steder i Grønland også. Nordlyset findes dog ikke i hele Grønland. Jo længere nordpå, du kommer – jo svagere bliver det og til sidst kan det slet ikke ses mere. Du oplever bedst naturens populære lysshow på en mørk og klar nattehimmel væk fra kunstigt lys fra september og frem til starten af april.

Hvordan kan jeg opleve det?

Nordlyset er desværre ikke sådan at kommandere med, og man kan aldrig være helt sikker på at få lov at opleve det smukke naturfænomen. Der findes dog nogle steder, som har bedre succesrate end andre, og taler vi Grønland kan nordlyset meget ofte opleves i Kangerlussuaq i Vestgrønland. Her er vejret nemlig meget stabilt, og nattehimlen er oftest klar i de kolde måneder. Her kan du komme på flere spændende udflugter, bl.a. nogle hvor du kan lære at fotografere det drilske nordlys eller måske endda få lov at lune dig på en kop grønlandsk kaffe undervejs. Er vejret godt, kan nordlyset dog også opleves i Ilulissat eller Nuuk.

Et par gode råd:

  • Vær fleksibel og parat til at gå senere i seng eller stå tidligere op.
  • Undgå kunstigt lys – søg ud af byen.
  • Forsøg at undgå fuldmåne, da det ligesom kunstigt lys kan gøre det sværere at se farverne.
  • Vær tålmodig og husk at klæde dig godt og varmt på, da nordlyset kan lade vente på sig.
  • Overvej om du helst vil på en guidet tur eller køre selv. Er det en lidt skyet aften, kan det være smart at tage på en guidet tur.