Mange føler ikke, at de rigtig har været i San Francisco uden at have taget en tur med kabelsporvogn op og ned ad byens stejle bakker, gået eller cyklet over Golden Gate Bridge eller besøgt fængselsøen Alcatraz. Og der skal også helst være tid til at gø af søløverne, som ligger og dovner den på Pier 39 samt tage et fjollet foto af en af “verdens mest snoede gader”. Ja… San Francisco rummer en del klassikere, der har fået ikonagtig status gennem utallige film og fotos. Men hvad kan man nå, og hvad bør man se med 72 timer til rådighed i San Francisco?

Se vores bud herunder…


1. Golden Gate Bridge

San Franciscos ikoniske Golden Gate Bridge er en af de mest kendte, mest beundrede og samtidig mest fotografererede broer i verden, og den skal du selvfølgelig opleve, når du er i San Francisco. Byens vartegn er et must ved et besøg i San Francisco, og udsigten er da også fantastisk på en gå- eller cykeltur over den orangerøde bro, der svæver højt over indsejlingen til San Francisco-bugten. Nogle gange forsvinder bropillerne i havgus eller lavt hængende skyer, hvilket også er et fantastisk syn. Broen, der blev bygget i 1933-1937, kan opleves både til fods, på cykel eller i bil, og man kan få særligt gode billeder af broen fra Baker Beach eller Crissy Field.

meter over vandoverfladen er broen

Bropillerne rager 228 meter i vejret og holder de kabler, der bærer den 2,7 kilometer lange sekssporede vej fra San Francisco til Marin-halvøen.

2. Fisherman’s Wharf & Pier 39

Et af byens travleste områder er Fisherman’s Wharf, hvorfra færgen til Alcatraz blandt andet afgår fra. “Fiskernes kaj” er lidt af et gøglermarked med forretninger, der har plastiksouvenirs, t-shirts og klistermærker. Det er et meget turistet område, men samtidig er det byens hjerte. Her vil du finde flere gode spisesteder, hvor du kan prøve nogle af San Franciscos specialiteter som f.eks. Dungeness-krabber, havsnegle, hummer og muslingesuppe i sprødt franskbrød af surdej.

Og så er det her, at den berømte Pier 39 ligger. Her findes de berømte, dovne søløver nemlig. De solbadende søløver erobrede dokken i 1990, hvor de var godt 50 søløver. Siden er flere kommet til, og nogle gange kan der være op til 300 søløver, og så er der rift om pladserne i solen.

3. Alcatraz

Det spændende fængsel Alcatraz er et must ved et besøg i San Francisco – husk at bestille billet hjemmefra, da der ofte bliver hurtigt udsolgt. Ved et besøg i Alcatraz kommer du ind i fængslet samme vej, som fangerne selv oplevede det i tidsrummet fra 1934 til 1963. Her har blandt andet verdens mest berygtede Chicago-gangster, Al Capone (Scarface), siddet samt andre hårdkogte forbrydere som George “Machine Gun” Kelly og Alvin “Creepy” Karpis.

Ude på fængselsøen slippes du til gengæld løs, hvor en spændende audio tour (indtalt af tidligere fanger) giver et levende indtryk af det rædselsfulde miljø i fængslet. Flere forsøgte i sin tid at flygte fra Alcatraz, men kun tre fanger forsvandt sporløst ud af i alt 14 flugtforsøg. Desuden får du fra Alcatraz en fantastisk udsigt til både byen, bugten og broerne. Turen tager typisk omkring 2-3 timer.

 

4. Lombard Street – “verdens mest snoede vej”

Når man nærmer sig Lombard Street, ligner det mest af alt et stort blomsterbed. Men det er det ikke, det er “verdens mest snoede vej” eller i hvert fald sådan næsten da. Gaden slår nemlig ikke færre end otte hårnålesving på et par hundrede meter mellem terrasser med blomster.

Insider-fif: San Franciscos ægte mest snoede gade er dog ikke Lombart Street – den ægte mest snoede vej ligger kun to blokke sydligere og hedder Filbert Street. Begge gader er meget stejle, og som man siger i San Francisco, “Hvis man bliver træt af at gå i San Franciscos gader, kan man bare læne sig op af dem”.

5. Kør i sporvogn

Kabelsporvognene er en af San Franciscos helt store trækplastre. De første sporvogne blev indvidet i 1873, og i deres storhedstid var der 85 kilometer skinner i gaderne, men efterhånden ønskede man at erstatte sporvognene. Byens borgmester besluttede i 1947, at kabelsporvognene skulle erstattes med busser. Befolkningen var dog ikke klar til at gå af med den klassiske transportform, så der blev oprettet grupper til kabelsporvognenes bevarelse. Det blev en folkesag, og takket være god mediedækning blev det besluttet at bevare de sidste kabelsporvogne, som der stadig den dag i dag kører 40 styks af i gaderne. Det er et must at prøve en tur i kabelsporvogn ved et besøg i San Francsico.

6. Coit Tower

Der er mange gode grunde til at besøge det 64 meter høje tårn fra 1933, som er bygget til minde om byens frivillige brandmænd. Vigtigst af alt er selvfølgelig den flotte udsigt, som ikke fås meget bedre i byen, fordi man kan se samtlige bakker, begge broer, skyskraberne i downtown og Alcatraz i bugten. Derudover kan du i Coit Tower også kaste et blik på vægmalerierne, som pryder indgangen til tårnet og er fra 1930erne.

7. De forskellige nabolag

San Francisco er en storby med mange ansigter og spændende kvarterer, og der er god mulighed for at opleve alsidigheden og byens skæve sider på en byrundtur. Tag f.eks. forbi Mission-kvarteret, hvor du kan opleve en række enestående vægmalerier (faktisk over 200 styks), som er malet på husgavle og vægge. Tag en tur forbi Haight-Ashbury, bedre kendt som hippiekvarteret, og lyt til dygtige gademusikanter, mens du kigger på kvarterets meget alternative butiksmiljø med brugt tøj, tarotkort, Buddha-figurer og indianske drømmefangere. Glem ej heller de homoseksuelles højborg Castro – en bydel med sine egne normer og egen jargon, og hvor regnbueflagene vejer i gaderne.

8. Chinatown

I Chinatown kribler det med levende frøer og andre krybdyr. Delikatessebutikkerne serverer glaserede ænder, mens apotekerne frister med tørrede firben og spandevis af urter. Kommer du forbi om morgenen, er kineserne i gang med dagens morgengymnastik i form af tai-chi. Du har selvfølgelig også mulighed for at deltage med f.eks. omkring St. Mary’s Square eller Portsmouth Square en tidlig morgenstund. Tag bagefter et smut forbi lykkekagefabrikken Golden Gate Cookie Co., som fremstiller omkring 20.000 kager om dagen.

9. Aquarium of the Bay

Dette akvarium er hjem for mere end 20.000 havdyr. Her kan du opleve skønheden og mangfoldigheden ved havet omkring det nordlige Californien. Akvariet er beliggende ved Pier 39, så det er let tilgængeligt, og så kan du opleve alt fra hajer til rokker til blæksprutter, vandmænd, oddere og meget mere. Akvariet er kendt for sine store flotte udstillinger og har blandt andet en spændende undervandstunnel, og så kan du på akvariet også høre om forskellige, vigtige miljømæssige udfordringer i dag som f.eks. klimaforandringer.

10. Painted Ladies

San Francisco fik for alvor vokseværk i 1848, da man fandt guld i området, og befolkningen voksede hurtigt fra kun cirka 1000 til 234.000 i 1880. Da penge ikke var et problem dengang, hentede man nogle af landets bedste artikteter ind til byen, som skabte boliger fyldt med raffinerede detaljer, der behagede de nybagte millionære. Et eksempel på disse smukke huse er The Painted Ladies, som de kaldes. En række af seks farverige, victorianske træhuse, som står side om side ved Alamo Square med San Franciscos moderne skyline som baggrund.

 

11. GoCars

En god måde at opleve mange af ovenstående attraktioner på er ved at leje en af de såkaldte GoCars. De små GoCars er et slags miks mellem en knallert, en GoCar og en lille bil, og så er de knaldgule. Det er en alternativ og helt ny måde at opleve byen på. Når man lejer en af de gule GoCars, følger et GPS-anlæg med, og så kan man ellers blot følge anvisningerne fra den, som både taler engelsk og spansk. Topfarten er 40 km/t, og der er plads til to personer. Man kan vælge at leje den for én eller flere timer, og så bliver man selvfølgelig udstyret med en styrthjelm.

12. En afstikker: Muir Woods

Med 72 timer i San Francisco er det selvfølgelig svært at nå at se det hele, men skulle I alligevel have lidt tid til overs, er Muir Woods et besøg værd. Muir Woods ligger godt halvanden time fra byen og er hjemsted for de imponerende Redwoodtræer. Parken (og træerne her) er ikke ligeså store som verdens allerhøjeste træer i det nordlige Californien, men det er et fint sted at få en smagsprøve på træerne.