Når man rejser afsted på ferie til eksotiske steder i verden, og sulten pludselig melder sig, er det let og fristende at stikke ind forbi den nærmeste burger joint, italienske temarestaurant eller nappe en hurtig sandwich, som trods alt serveres de fleste steder i verden.

Men, men, men venner – for det første er det sjældent, at den bedste spaghetti carbonara serveres uden for det italienske land, eller hamburgerne rent faktisk er ”som på billedet”. For det andet er den lokale mad ofte langt mere smagfuld og frisk, og mest af alt er det en oplagt chance for at få indblik i landets kultur, traditioner og historie.

Vi har samlet 4 nationalretter ude i verden, du måske skal smage på din næste rejse.

Pad Thai i Thailand

Blandt de mange velsmagende og populære thailandske retter, der findes, betragtes pad thai som Thailands nationalret. En ret, som du for guds skyld ikke må snyde dig selv for, hvis du skulle komme til det venligtsindede kongerige i Sydøstasien. Den populære ret forbindes ofte med de små gadekøkkener, men de fleste restauranter i Thailand serverer pad thai. Retten kan variere, men som udgangspunkt består pad thai af lynstegte risnudler med æg, grøntsager og rejer eller kylling med en karakteristisk sur/sød sauce.

Pad Thai blev særligt populær under Anden Verdenskrig, da Thailand i den periode havde begrænset adgang til ris, og derfor blev befolkningen opfordret fra landets statsminister om at spise nudler i stedet for.

Poutine i Canada

I det smukke Canada er der særligt én ret, der får de lokales munde til at løbe i vand. Retten kaldes for poutine og består af bare tre ingredienser: pomfritter, smeltet ost og brun sovs. Og ja, det kan lyde som en ret i den lidt tungere ende af skalaen, og det skal du nok også regne med – til gengæld er den ægte canadisk. Poutine opstod i de sene 1950’ere i Quebec, og selvom flere restauranter påstår at have ”opfundet” retten, er det usikkert, hvor den først blev serveret. Poutine var dengang en ret, man kunne bestille på små diners, pubs og sportshaller, men i dag serverer de fleste restauranter poutine.

Hamburger Heaven i USA

Er der et sted, hvor det er helt på sin plads at stikke forbi dineren og bestille en hamburger, så er det i The US and A, hvor hamburgeren betragtes som en af landets nationalretter. Bestiller du den klassiske hamburger, kan du regne med at få serveret en bolle med en bøf af hakket oksekød i. Dertil er der ofte salat, tomat, bacon, løg, pickles og mayonnaise og ketchup i.

Derudover findes der utallige andre former for burgere, hvor indholdet varierer i bollen, og du kan derfor finde din helt egen favorit i burgerens land USA. Der mange meninger om hamburgerens oprindelse, men ifølge USA’s nationalmuseum, Library of Congress, var det den danske immigrant Louis Lassen, som var den første til at lange en hamburger over disken. Det skete i 1895 i caféen Louis’ Lunch i New Haven, hvor danskeren serverede bøf imellem toastbrød med enten løg, tomat eller ost.

Hákarl i Island

Én af nationalretterne på Island er den berygtede ret hákarl, der kun er for de særligt modige turister!
Hákarl er fremstillet af grønlandshaj, der konserveres ved en særlig fermenteringsproces, hvor hajkødet skæres i mindre stykker for herefter at blive gravet ned i 6-7 uger. Dernæst hænges hajkødet til tørre i 2-4 måneder. Hákarl har en meget speciel ammoniaklugt og kan sammenlignes med meget stærke oste. Retten er af mange beskrevet som det værste, de har smagt, men ikke desto mindre hører det til Islands kulturhistorie, og det er nok til, at man i det mindste bør smage.