Vækkeuret ringer – klokken er 04.30, og der ligger stadig et dunkelt mørke over den stille by Homosassa, hvor vi bor i staten Florida. Normalt er jeg ikke glad for at stå SÅ tidligt op (for ikke at sige tidligt op i det hele taget), men i dag er det som om, at jeg slet ikke er træt. Vi skal nemlig ud at svømme med søkøer i nogle af Floridas klareste floder ved Crystal River, som ligger i  den vestlige del af staten.


Hurtigt kommer vi i badetøjet, og afsted går det mod River Ventures. Vi er lidt bekymrede for, om vi overhovedet vil se nogle søkøer. Stedet gør nemlig et stort nummer ud af at fortælle, at vi jo har med vilde dyr at gøre, og at vi kun får søkøerne at se, hvis søkøerne selv ønsker det.

Derudover er sommeren ikke den store højtid for at se søkøer. Men vi tager alligevel chancen, og jeg glæder mig (som I nok kan se) …

 

Fremme ved River Ventures får vi våddragt på og skal dernæst se en præsentationsvideo omkring, hvordan man interagerer med Floridas blide kæmper uden at være til gene eller last.

Herefter går turen afsted i en mindre båd ud på Floridas friske floder, og solen begynder så småt at titte frem. Allerede efter 5 minutters sejlads siger guiden lavt; “det ser ud til, at vi har nogle søkøer lige herovre“.

Guiden fortæller samtidig, at vi er usædvanligt heldige. Søkøerne befinder sig nemlig i et af de klarere områder af floden – ved Jurassic Springs, som tilløbet kaldes. Her løber frisk vand fra undergrunden op i floden, og søkøerne holder for det meste ikke til her om sommeren.

Vandet er koldere, og så gror der ikke så meget søgræs, som søkøerne bruger meget af deres dag på at indtage. Men vi kommer hurtigt i vandet og opdager til vores store glæde, at der er 2 søkøer – en mor og en større unge.

Det er som om, at søkøerne slet ikke ænser os. Deres syn er dog heller ikke særligt godt, men de har tynde, lange hår, som dækker hele kroppen, og disse kan opfatte bevægelser. Søkøerne bliver bange, hvis de møder voldsomme bevægelser i vandet. Derfor kommer guiden også med et råd til os, inden vi skal i: “De mest rolige mennesker får mest tid med søkøer” siger han.

Derfor kræves der egentlig ikke det store af os. Vi skal blot være så stille som muligt i vandet og lave “The dead man flow”, som guiden lidt makabert kalder det – blot ligge med kroppen vandret i vandet og hovedet nedad.

Søkøer så vi i alt på turen

Vi svømmer lidt rundt og betragter de 2 søkøer. Af og til svømmer de op efter luft, og jeg får lyst til at røre dem. Men for at passe godt på de vilde søkøer, må ingen røre dyrene.

Efter lidt tid med søkøerne svømmer vi hen til selve udspringet af Jurassic Springs, hvor vandet pipler op i floden.

 

Vandet her ved Jurassic Springs er krystalklart. Man ser tydeligt bunden og forstår straks, hvorfor området kaldes Crystal River. Svømmeturen derind går dog gennem noget knapt så krystalklart vand, da man for at komme ind til udspringet først må igennem et stykke med meget lavt vand. Vi føler næsten, at vi ligger på bunden og maser os igennem en mudret bund med en masse søgræs.

Flere gange tænker jeg, at jeg nu vil vende om, men kommer igennem græsset og ser så, at vandet på den anden side igen bliver dybere.

Vi mærker tydeligt en temperaturforskel i vandet, som er meget koldere nu, men kigger forundret på vandtilløbet, der under havoverfladen ligner små kogende vulkaner, som bobler op gennem den fine sandbund. Vi svømmer ned og rører ved dem, inden turen går tilbage mod flere søkøer.

Efter at have udforsket Jurassic Springs noget tid, går turen tilbage på båden og videre. Der går dog ikke længe, før vi igen ser søkøer. Denne gang hele tre styk, som er i fuld gang med morgenmaden. Søkøerne bruger meget af dagen på at spise, og derfor er det ofte et syn, man får lov at opleve (og ikke mindst høre), når man er på besøg hos søkøerne i Crystal River. De skal nemlig spise op mod 50 kg vandplanter om dagen.

Herefter går sejlturen videre mod Three Sisters Springs, som er et af de mest besøgte steder i denne del af Florida. Dette er nemlig søkøernes ydmyge vinterbolig. Her slår de sig gerne ned fra midt november til slutningen af marts, og på den tid af året kan der snildt være mere end 20 søkøer her.

Floderne her holder nemlig en konstant temperatur på 22 grader. Om vinteren falder temperaturen i Den Mexicanske Golf nemlig, og så søger søkøerne ind i floderne her for at holde varmen. Om sommeren er der, imidlertid, slet ikke nogen, så det er ikke derfor, vi tog her forbi. Vi skal blot ind og nyde de smukke omgivelser og se flere underjordiske floder strømme op i floden.

På turen derhen ser vi dog et lidt foruroligende syn, da vi sidder på båden og slapper af. En lille alligator dukker pludselig op foran båden. Vi havde ellers spurgt personalet inden turen, som med et glimt i øjet svarede “nej bare rolig, dem har kæmpekrokodillerne spist“.

Mere alvorligt havde de efterfølgende forklaret os, at der meget sjældent er alligatorer, og at de aldrig har haft nogle uheld. Vi bliver lidt bekymrede, fordi vi ved, at vi snart skal i vandet igen, men guiden forsikrer os om, at alligatorerne ikke vil søge os. Fremme ved Three Sisters Springs er omgivelserne dog så smukke, at alligatoren hurtigt er glemt, og snart er vi atter i vandet.

 

Båden kaster anker uden for den skønneste, tropiske lagune, som vi svømmer ind i. Her er flere andre med samme ide, som snorkler rundt, men også lokale i kanoer og på paddle boards har gjort os selskab. Der er heldigvis god plads til alle – selv de lokale fisk, som roligt svømmer rundt langs flodbunden.

Det dejlige, kølige vand virker forfriskende i det Florida-fugtige, 35 graders varme sommervejr, og vi nyder en sidste snorkeltur, inden turen går retur med båden. Vi var alle enige om, at denne oplevelse var et af turens absolutte højdepunkter!

Alle billeder og videoer er fra Mia Larsens egen ferie, juli 2018.