Hvert år besøger omkring 300 millioner mennesker de 59 amerikanske nationalparker og de øvrige 283 beskyttede områder. Hver og én af dem er unik på sin egen måde, og selvom man vender tilbage til en nationalpark igen og igen, vil der altid være nye oplevelser at gå i gang med.


USA’s nationalparker for første gang

Jeg var omkring 18 år, da jeg besøgte mine første nationalparker – Arches, Canyonlands og Mesa Verde. Jeg var meget grøn rejsemæssigt og de dybe, røde stenformationer og indianernes bygningskonstruktioner var dybt imponerende.

Fire år efter min første nationalparkoplevelse satte jeg kurs mod Yosemite. Efter at være faldet til i det amerikanske med et par dages afslapning lejede jeg en bil og kørte ud i bjergene. Første roadtrip på egen hånd, så forventninger var store.

Pludselig åbnede dalen sig foran mig…

Turen ind til nationalparken var så smuk, at jeg flere steder måtte holde ind for at nyde udsigten. På den første del af turen ind i parken var jeg omgivet af træer, indtil dalen åbnede sig foran mig. Et bjergtagende syn, der virkelig kom bag på mig – jeg havde ikke i min vildeste fantasi forestillet mig dette! Tænk på, at dette her fandt sted før sociale medier, så jeg havde ingen forventninger eller forestillinger udover det, jeg kunne læse mig til i guidebøger.

USA’s højeste træer og dybeste søer

På samme roadtrip nåede jeg også til syv andre nationalparker af meget forskellig karakter. Langs den californiske kyst fik jeg set de enorme træer i Redwood National Park, som er en af de mindste nationalparker. Træerne her hører til de højeste i verden, og de dækkede det meste af Californien engang.

Blot en halv dags kørsel nordpå gik turen halvvejs rundt om USA’s dybeste sø med det flotteste vand, jeg nogensinde har set. Crater Lake er en meget overset og ikke særlig velbesøgt nationalpark i det sydlige Oregon, og jeg lagde vejen forbi sidst i juni, hvor sneen stadig lå i større mængder. Er du i nærheden, må du endelig unde dig selv at tage dertil!

%

Det siges, at 70% af verdens gejsere findes i denne nationalpark, som udgør et område, der er mere end dobbelt så stort som Fyn.

USA’s første nationalpark

Min tur fortsatte østpå til Yellowstone, som er et fantastisk sted, der geologisk og geotermisk er mange andre steder i verden overlegen. Det siges, at 70% af verdens gejsere findes i denne nationalpark, som udgør et område, der er mere end dobbelt så stort som Fyn. Noget, der især gjorde indtryk, var hovedattraktionen, gejseren Old Faithful, som spruttede fint i flere minutter ad gangen samt de farverige kilder ved Grand Prismatic Spring.

Kort sagt – der er noget for enhver smag i USA’s vestlige nationalparker. Jeg kan blive ved med at tage tilbage og se mere. Der er altid en ’ny’ nationalpark, som jeg endnu ikke har set, og jeg bliver aldrig træt af udsigten til et vandfald eller af lyden af en flod, der bruser i nærheden. Og det bedste er, at der er noget for enhver smag, hvad enten vi er til at kunne gå til den vilde natur på få minutter fra bilen, eller om vi er til at tage vandreskoene på.